CIEKAWOSTKI

DOSKONAŁY STEK Z FRYTKOWNICY

DOSKONAŁY STEK Z FRYTKOWNICY

Zewnętrzna strona tego steku przygotowanego we frytownicy została fachowo zrumieniona, a wnętrze jest wilgotne i miękkie. Jeśli ugotujesz stek we frytkownicy, zyska on lepszy smak i delikatniejszą konsystencję, co z pewnością ucieszy każdego członka Twojej rodziny.

To danie można podnieść do poziomu wykwintnej kolacji, podając je z sałatką Cezar, zieloną fasolką gotowaną w maśle czosnkowym, doskonałym pieczonym ziemniakiem lub domowymi frytkami ze słodkich ziemniaków. Twoi bliscy, w tym przyjaciele i rodzina, na pewno to polubią!

unsplash

Składniki

1-2 steki New York ribeye lub steki tri-tip (1 cal grubości)
1 łyżka oliwy z oliwek
Po 1 łyżeczce soli i pieprzu oraz przyprawy włoskiej.
Masło czosnkowe ziołowe:
1/4 szklanki zmiękczonego masła
1 ząbek czosnku, posiekany.
1 milimetr sześcienny świeżego rozmarynu
1 milimetr sześcienny świeżego tymianku
1 milimetr świeżo posiekanej pietruszki

Instrukcje

Doprowadzimy temperaturę wewnątrz frytkownicy do 400 stopni. Aby przygotować steki, posmaruj je z obu stron oliwą z oliwek. Każdą stronę natrzeć przyprawą włoską, a także solą i pieprzem.
Umieść steki w koszyku frytkownicy i gotuj je łącznie przez 12 minut, przerzucając je po pierwszych 6 minutach dla medium. Po dziesięciu minutach od zdjęcia steku z ognia, posmaruj go masłem czosnkowym.