CIEKAWOSTKI

KURCZAK TIKKA MASALA ZROBIONY W WOLNOWARZE

KURCZAK TIKKA MASALA ZROBIONY W WOLNOWARZE

Kurczak tikka masala zrobiony w wolnowarze charakteryzuje się słodkim i pikantnym sosem, który jest łatwy do zrobienia i jest gęsty, bogaty i kremowy. Ze względu na użycie przypraw takich jak garam masala, papryka, a nawet cynamon, ma bardzo solidny smak. Ma tylko odpowiednią ilość ciepła i wspaniale komponuje się z ryżem i kilkoma naan z boku.

Zawsze jestem na tropie smacznych przepisów z wolnej kuchenki. Łatwość z jaką kompletny obiad może być przygotowany jest moją ulubioną zaletą używania wolnowaru, ale jest wiele innych powodów, aby polubić używanie jednego. Ty możesz robić smakowitemu i wytrawnemu posiłkowi w tylko few godzinach używać powolnego kucharza i rzucać wszystkie składniki w na raz. Jeśli jesteś fanem przepisów na wolnej kuchence, powinieneś dać te Slow Cooker Beef Tips, ten mouthwatering Slow Cooker Jambalaya, i ten szybki i prosty Slow Cooker Lasagna strzał.

Wolno gotowany kurczak tikka masala przygotowany przy użyciu drewnianej łyżki w wolnowarze.

unsplash

Chicken Tikka Masala Slow Cooker

W poprzednim roku, mój mąż i ja cieszyliśmy się posiłkiem w niesamowitej indyjskiej restauracji. Moim go-to danie jest butter chicken, a ja niedawno odkryłem, że nigdy nie próbowałem żadnej z innych opcji w menu. Zaryzykowałam i zamówiłam kurczaka tikka masala, a on naprawdę zawrócił mi w głowie! Przyprawy były najwyższej jakości. Byłam zachwycona, że mogę eksperymentować z czymś innym i odkryć, że mi to smakuje.

Od razu zdałem sobie sprawę, że muszę wymyślić przepis na wolnowar. Ze względu na wyjątkowo zniuansowany smak dania, musi ono być gotowane przez co najmniej kilka godzin, aby wszystkie składniki się połączyły. Dla tych, którzy są pod presją czasu, wolnowar jest idealnym urządzeniem do posiadania. Chociaż uwielbiam wszystkie przepisy na dania z wolnowaru, którymi dzieliłam się na moim blogu, uważam, że ten jest moim absolutnym faworytem. Kiedy muszę być całkowicie wolna od rąk, lubię podawać to danie z ryżem ugotowanym w garnku instant lub z ryżem kokosowym.

Składniki

4 bez kości, bez skóry piersi z kurczaka, każda o grubości jednego cala, pokrojone w kostkę
1 zmielony ząbek czosnku, 3 pokrojone ząbki cebuli i 1 mała cebula
2 łyżeczki startego świeżego imbiru 1 puszka przecieru pomidorowego o wadze 29 uncji
112 filiżanek jogurtu greckiego w jego naturalnej postaci
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
2 łyżki stołowe Garam Masala
1 łyżka stołowa kminu rzymskiego ½ łyżki stołowej papryki
2 łyżeczki soli ¾ łyżeczki cynamonu
¾ łyżeczki pieprzu czarnego
1 łyżka pieprzu cayenne
2 laski cynamonu 1 szklanka ciężkiej śmietany
12 łyżeczek skrobi kukurydzianej i trochę posiekanej kolendry do dekoracji

Instrukcja

W wolnowarze zmieszamy cebulę, czosnek, imbir, przecier pomidorowy, jogurt grecki, oliwę, garam masala, kminek, paprykę, sól, cynamon, pieprz cayenne i czarny pieprz.
Po dodaniu kawałków kurczaka, podrzuć je, aby pokryć je sosem. Dołącz liście laurowe do potrawy. Przygotuj potrawę, gotując ją na wolnym ogniu przez sześć godzin lub na wysokim przez cztery.
Wymieszaj skrobię kukurydzianą i ciężką śmietanę razem z trzepaczką podczas ostatnich dwudziestu minut gotowania. Po dodaniu jej do sosu, kontynuuj gotowanie przez kolejne dwadzieścia minut.
Podawaj na szczycie łóżka z ryżem.