CIEKAWOSTKI

KREMOWY TOSKAŃSKI KURCZAK CZOSNKOWY

KREMOWY TOSKAŃSKI KURCZAK CZOSNKOWY

Najbardziej niesamowity kremowy sos czosnkowy ze szpinakiem i suszonymi pomidorami wchodzi w skład dania znanego jako Creamy Tuscan Garlic Chicken. To danie można przygotować w mniej niż pół godziny w domu, a mimo to smakuje jak przygotowane w pięciogwiazdkowej restauracji.

Powinieneś również spróbować Insanely Good Creamy Tuscan Garlic Salmon, jak również Creamy Tuscan Garlic Shrimp. Są one nie tylko pyszne, ale także niesamowite toskańskie czosnkowe uczty, które pozostawią Twoją rodzinę w zachwycie.

Kurczak w Kremowym Sosie Czosnkowym Toskańskim przygotowany na dużej patelni.

unsplash

Kurczak z kremowym toskańskim sosem czosnkowym

Ten Creamy Tuscan Garlic Chicken prawie ma taki sam smak jak kurczak, który miałbyś w restauracji. Kiedy ugotowałam go po raz pierwszy, nie mogłam się nadziwić, jak niesamowity okazał się kremowy sos! Ma on smak przypominający czosnek i śmietanę, a połączony jest ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Ponieważ jest tak soczysty i pyszny, każdy kawałek kurczaka praktycznie rozpływa się w ustach. Już pierwsze zjedzenie tego kurczaka sprawia, że każda osoba, która go spróbuje, zakochuje się w nim po uszy.

Oprócz posiadania niesamowitego smaku, przygotowanie tego toskańskiego kurczaka czosnkowego nie mogłoby być prostsze! Gładki sos tworzy się tak łatwo z zaledwie kilkoma trzepaczkami i wymaga wypróbowanych i prawdziwych składników, które już uwielbiasz. Ponieważ jest tak pyszny, będziesz chciał wylizać naczynie po jego zjedzeniu. Przygotowanie tego dania jest proste, ale efekt końcowy wygląda jak z pięciogwiazdkowej restauracji. To danie powinno znaleźć się na szczycie Twojej listy dań obowiązkowych.

Składniki

1,25 kg piersi z kurczaka bez kości i skóry, pokrojonych bardzo cienko
2 łyżki oliwy z oliwek
1 filiżanka pełnotłustej śmietany
1 łyżeczka czosnku w proszku na każde 1/2 szklanki bulionu z kurczaka
1 miligram włoskiej przyprawy, łyżeczka
1/2 miarki startego parmezanu
1 filiżanka drobno posiekany szpinak
1/2 filiżanki suszonych pomidorów

Instrukcje

Na dużej patelni dodamy oliwę z oliwek, a następnie będziemy smażyć kurczaka na średnio-wysokim ogniu przez około 3-5 minut z każdej strony, lub do momentu, kiedy się zrumieni z obu stron i upiecze do tego stopnia, że nie będzie już różowy w środku. Wyjmij kurczaka z piekarnika i odłóż go na bok na półmisku.
W tym momencie należy dodać śmietanę, wywar z kurczaka, czosnek w proszku, przyprawę włoską i starty parmezan. Ciągle mieszając na średnio-wysokim ogniu, aż mieszanina zacznie gęstnieć. Po dodaniu szpinaku i suszonych pomidorów, doprowadzić mieszaninę do wrzenia i kontynuować gotowanie, aż szpinak zacznie więdnąć. Umieść kurczaka z powrotem na patelni i jeśli chcesz, podaj danie na spaghetti.

Sprawdź: https://obzartuchy.pl/korzysci-z-posiadania-suszarki-bebnowej-w-domu/