Uncategorized

KREMOWO-PARMEZANOWE GRATIN Z BRUKSELKI Z BOCZKIEM

KREMOWO-PARMEZANOWE GRATIN Z BRUKSELKI Z BOCZKIEM

Ten pyszny i pełen smaku kremowy parmezan brukselkowy gratin z boczkiem jest idealny do potraw, które podajesz w okresie świątecznym. Brukselka, która została ugotowana do miękkości i chrupkości, jest pokryta kremowym sosem i zwieńczona serem i chrupiącym bekonem. Z pewnością będzie to coś, co spodoba się wielu osobom.

Wraz z Easy Green Bean Bundles, Jiffy Corn Casserole i The Best Sweet Potato Casserole, ten wspaniały side dish będzie centralnym punktem posiłku.

 

Kiełki brukselki zapiekane z serem, śmietaną i parmezanem, zwieńczone bekonem.

To niezwykle smaczne danie składa się z warstw gładkiego i serowego sosu, dodatkowego sera i wreszcie bekonu jako wykończenia na wierzchu. Wszystko zostało ugotowane do wspaniałej kruchości. Jeśli masz w rodzinie osoby, które nie są fanami brukselki, to danie zmieni ich zdanie. Jest po prostu doskonałe pod każdym względem.

Unsplash

Kiedy ktoś mówi “au gratin”, automatycznie myślisz o przytulnym comfort food. Pomimo tego, że jest to danie wegetariańskie, jest ono jednak bardzo pocieszające! Przygotuj je na Święto Dziękczynienia lub na wtorkowy wieczór w następnym tygodniu. Zawsze, gdy chcesz mieć danie, które samo zajmie miejsce w centrum uwagi.

Składniki

1 funt i pół funta brukselki
pokrojony w kostkę z sześciu kawałków boczku.
2,25 grama masła 2,25 grama mąki uniwersalnej 1,25 grama soli
pół miligrama świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Możesz również użyć pół na pół zamiast 2 filiżanek bitej śmietany.
starty parmezan równy pół filiżanki, podzielony
1 filiżanka rozdrobnionego sera mozzarella

Instrukcja

Aby zblanszować brukselkę, wrzucimy ją do dużego rondla z wrzącą wodą i będziemy gotować przez 7 minut. Kiedy zatrzymamy proces gotowania, włożymy je do wanny z lodem. Odsącz, a następnie odłóż na bok. Umieść boczek w garnku średniej wielkości i podgrzewaj go przez około cztery do pięciu minut lub do momentu, gdy stanie się chrupiący. Po wyjęciu wyjmij i odłóż na bok na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami.
Podkręć temperaturę piekarnika do 350 stopni. Ułóż brukselkę na dnie dużej patelni lub patelni o wymiarach 9×13 cali.
Do małego garnka włóż masło, mąkę, sól i pieprz. Wymieszaj do połączenia. Mieszaj w ciężkiej śmietanie i parmezanie za pomocą trzepaczki, aż mieszanina zacznie gęstnieć. Wylej na wierzch brukselki, a następnie posyp serem i boczkiem. Piec przez 20 do 25 minut, do uzyskania złotobrązowego koloru i bulgotania, sprawdzając od czasu do czasu.